Πιλοτικό πρόγραμμα της UNESCO Ν. Λάρισας σε συνεργασία με τους δήμους
31 Ιουλίου 2017 0

Στόχος η πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Από τα μέσα Ιουνίου τα μέλη του Δ.Σ. του Τοπικού Ομίλου για την UNESCO N. Λάρισας ξεκίνησαν την ενημέρωση σε χωριά του Δήμου Αγιάς (Αγιά, Δήμητρα, Μελιβοία, Αμυγδαλή) για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ψηλάφησης του μαστού που εγκρίθηκε στον Όμιλο, μετά από υποβολή πρότασής του, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα και περιλαμβάνει τριακόσιες ωφελούμενες γυναίκες από όλους τους Δήμους του Ν. Λάρισας. Οι ωφελούμενες θα πρέπει ως επί το πλείστον να είναι άπορες, ανασφάλιστες, xαμηλόμισθες καθώς και γυναίκες που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές του Ν. Λάρισας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενεργή συμμετοχή για το ερευνητικό πρόγραμμα έδειξαν η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αγιάς Αναστασία Ζιούλη και οι υπεύθυνες της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Γογουροπούλου Στυλιανή και Κακαλιάγκα Εύη.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Ακτινοθεραπείας και τη Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η επίκουρη καθηγήτρια Ακτινοθεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Τόλια Μαρία, η επίκουρη καθηγήτρια Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Αντιγόνη Πουλτσίδη, ο επιμελητής Β ΕΣΥ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κωνσταντίνος Τσανάδης, και η νοσηλεύτρια ΤΕ Μακρίδου Μιχαλίτσα. Έτσι λοιπόν, μια ομάδα επιστημόνων έχουν εμπλακεί στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση της ψηλάφησης του μαστού. Στόχος του προγράμματος, η ανίχνευση καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και η άμεση αντιμετώπισή του. Επιπρόσθετα, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των ωφελουμένων σε θέματα πρόληψης (μαστογραφία, υπερηχογράφημα, συχνές επισκέψεις στον γυναικολόγο-μαστολόγο) του καρκίνου.

Η πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του Ομίλου εκφράζουν τις ευχαριστίες τους για τη στήριξη και την πραγματοποίηση του όλου προγράμματος στον διοικητή του Πανεπιστημιακού και Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Νάνο Παναγιώτη καθώς και την υποδιοικήτρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Χαλιβέρα Ανθή.