Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Unesco Ν. Λάρισας
19 Αυγούστου 2017 0

Ο Τοπικός Όμιλος για την UNESCO N.Λάρισας πραγματοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα ψηλάφησης του μαστού που εγκρίθηκε στον Όμιλο, μετά από υποβολή πρότασης του, από το ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ.

Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα και περιλαμβάνει 300 ωφελούμενες γυναίκες από όλους τους Δήμους του Νομού Λάρισας. Οι ωφελούμενες πρέπει να είναι άπορες, ανασφάλιστες, xαμηλόμισθες καθώς και κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών. Έχει γίνει επικοινωνία, για το Δήμο Φαρσάλων με τον Δήμαρχο κ. Καραχάλιο, την κ. Νούλα, Ειδική Συνεργάτη του Δημάρχου, την κ. Συροπούλου, Πρόεδρο Κοινωφελούς Επιχείρησης και την κ. Παναγιωτοπούλου, Δημοτική Σύμβουλο, Πρόεδρο Δ/βάθμιας Σχολικής Επιτροπής και Υπεύθυνη σε θέματα Υγείας, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενεργή συμμετοχή για το ερευνητικό πρόγραμμα.

theodora-kallastheodora-kallasΗ πρώτη παρουσίαση για το Δήμο Φαρσάλων, έγινε στο Σχολικό Μουσείο των Ενεργών Πολιτών στα Βρυσιά Φαρσάλων, την Παρασκευή στις 11 Αυγούστου, με συμμετοχή αρκετών Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων της γύρω περιοχής και αρκετών γυναικών από την Τοπική Κοινότητα Βρυσιών – Δημοτική Ενότητα Φαρσάλων, από την Πρόεδρο του Τοπικού Ομίλου για την UNESCO N. Λάρισας κα Θεοδώρα Κάλλα και την Υπεύθυνη Δράσεων Υγείας του Δήμου Κυριακή Παναγιωτοπούλου.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Ακτινοθεραπείας και τη Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Επίκουρη Καθηγήτρια Ακτινοθεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κα Τόλια Μαρία, η Επίκουρη Καθηγήτρια Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κα Αντιγόνη Πουλτσίδη, ο Επιμελητής Β ΕΣΥ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κωνσταντίνος Τσανάδης, και η Νοσηλεύτρια ΤΕ Μακρίδου Μιχαλίτσα. Έτσι λοιπόν, μια ομάδα επιστημόνων έχουν εμπλακεί στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση της ψηλάφησης του μαστού.

Στόχος του προγράμματος, η ανίχνευση καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και η άμεση αντιμετώπιση του. Επιπρόσθετα, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των ωφελουμένων σε θέματα πρόληψης (μαστογραφία, υπερηχογράφημα, συχνές επισκέψεις στον γυναικολόγο-μαστολόγο) του καρκίνου.