Τοπικός Όμιλος UNESCO: Δίπλα στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη
25 Απριλίου 2018 0

Ο Όμιλος UNESCO με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Νιάρχου έτρεξε το πρόγραμμα «Εκπαίδευση στην ψηλάφηση του μαστού»

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Στις μέρες μας, τις ημέρες της κρίσης δηλαδή, η έννοια της προσφοράς και της στήριξης σε συνανθρώπους που έχουν ανάγκη είναι επιτακτική και επιβεβλημένη. Σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι δεδομένη από το ίδιο το Κράτος που σε πολλές περιπτώσεις απουσιάζει. Εκεί έρχεται η συνδρομή, πρόνοια και το ενδιαφέρον κάποιων ανθρώπων που μέσα από κοινή δράση και συνέργειες πετυχαίνουν να φέρουν το χαμόγελο σε αυτούς τους ανθρώπους που δοκιμάζονται. Μια τέτοια σημαντική οργάνωση είναι ο Τοπικός Όμιλος για την UNESCO στο ν. Λάρισας που πραγματικά κάνει ένα σημαντικό έργο. Η πρόεδρός του Θεοδώρα Κάλλα και τα μέλη μέσω συνεργασιών και χορηγιών προσπαθούν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας σε πολλά επίπεδα. Ο Όμιλος UNESCO N. Λάρισας ιδρύθηκε το 2004 κι έχει έδρα του τη Λάρισα. Αποτελεί Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και Προϊσταμένη του Αρχή είναι η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO. Αριθμεί 100 μέλη.

theodora-kallas
Η κα Θεοδώρα Κάλλα, Πρόεδρος Τοπικού Ομίλου για την UNESCO ν. Λάρισας

Σκοποί του Ομίλου

η προώθηση των ιδανικών της UNESCO,
η δέσμευση απέναντι στην παγκόσμια προκήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,
η ανάπτυξη της Διεθνούς κατανόησης, της συνεργασίας και της παγκόσμιας ειρήνης,
η πολιτιστική συνεργασία με τη μελέτη του Πολιτισμού, των τεχνών, του τουρισμού και της διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς,
η προβολή και αναβίωση των τεχνών, του πολιτισμού και της πολιτιστικής παράδοσης
ο εξοπλισμός βιβλιοθηκών με την χρήση των νέων τεχνολογιών,
η προστασία του περιβάλλοντος,
η επιμόρφωση κι εκπαίδευση στελεχών φορέων, ΟΤΑ, οργανώσεων, οργανισμών ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, συνεταιρισμών, ενώσεων σε θέματα ανάπτυξης κι επικοινωνίας και θέματα ελληνικού προβληματισμού,
η συμμετοχή στη δημοκρατική διαπαιδαγώγηση των ατόμων μέσα από ειδικά προγράμματα, συνέδρια, συμπόσια, διαλέξεις, εκθέσεις, εκδόσεις στην έρευνα και την τεχνολογία.

theodora-kallas
Εργαστήρια Πληροφορικής ιδρύθηκαν στη Λάρισα

Επωφελούμενοι των δράσεων

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Όμιλος με τις δράσεις του σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και πιο συγκεκριμένα σε꞉

άπορες,
ανασφάλιστες,
νέες άνεργες γυναίκες,
σε μονογονεϊκές οικογένειες,
σε οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας,
σε ηλικιωμένους/ες,
σε παιδιά με ειδικές αναπηρίες,
σε παιδιά με χρόνια νοσήματα

Δράσεις 2016 – 2017

Εκδήλωση για την τρίτη ηλικία: Ο Τοπικός Όμιλος για την Unesco Ν. Λάρισας με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της τρίτης ηλικίας (1η Οκτωβρίου) πραγματοποιεί εκδήλωση για την τρίτη ηλικία όπου με ένα πολύ μικρό αντίτιμο τα άτομα της τρίτης ηλικίας διασκεδάζουν με την ψυχή τους μέχρι το πρωί με ζωντανή ορχήστρα, υπό την αιγίδα της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Κιλελέρ. Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση κάθε χρόνο ξεπερνούν τα 700 άτομα.

-Στήριξη των συσσιτίων της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου με τρόφιμα και μερίδες κρέατος.

Πρόγραμμα Εκπαίδευσης ψηλάφησης του μαστού

Ο Τοπικός Όμιλος για την UNESCO Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ υπέβαλε πρόταση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την χρηματοδότηση του προγράμματος «Εκπαίδευση στην ψηλάφηση του μαστού».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το τμήμα Ακτινοθεραπείας και το Χειρουργικό-Ογκολογικό τμήμα. Στόχο είχε την εκπαίδευση γυναικών – ωφελουμένων στην ψηλάφηση των μαστών τους ως διαδικασία έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού. Ο πρώιμος καρκίνος του μαστού μπορεί να υποβληθεί σε θεραπευτική αγωγή με επιτυχία, και οι περισσότερες γυναίκες που διαγιγνώσκονται και υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή για πρώιμο καρκίνο του μαστού δεν θα πεθάνουν από την ασθένεια. Η έγκαιρη διάγνωση λοιπόν αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα επιβίωσης και η ψηλάφηση των μαστών από τις ίδιες τις γυναίκες συνεισφέρει σημαντικά σε αυτό το σκοπό.

Τριακόσιες γυναίκες/ωφελούμενες εκπαιδεύτηκαν στην ψηλάφηση των μαστών τους μέσα από μια διαδικασία σεμιναρίου σε χώρους του Τμήματος Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και σε συνεργασία με τον Καθηγητή του τμήματος, ιατρό, κ. Κύργια, την Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Τόλια και την Προϊσταμένη του Τμήματος κ. Μακρίδου.

Το έργο περιλάμβανε συνολικά 110 ώρες, λήψη ιστορικού και συμπλήρωση ερωτηματολογίων για τις 300 ωφελούμενες γυναίκες. Είκοσι τέσσερεις (24) ώρες θεωρητική εξάσκηση και 36 ώρες πρακτική εξάσκηση. Σύνολο ωρών 170 ώρες.

Συμπεράσματα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, απαιτείται συστηματική πολιτική στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού ούτως ώστε να ενημερωθούν οι γυναίκες για τα οφέλη από αυτήν, χωρίς να γίνεται αποσπασματική χρήση.

Με βάση τα παραπάνω κρίνεται απαραίτητος ο στρατηγικός σχεδιασμός σε περιφερειακό επίπεδο δραστηριοτήτων για ανάπτυξη προγραμμάτων ομαδικού προσυμπτωματικού ελέγχου πρόληψης καρκίνου του μαστού ώστε να διασφαλιστεί ένα κοινό πλαίσιο δράσης.

Ο σωστός προληπτικός έλεγχος, η έγκαιρη διάγνωση και η σύσταση – εκπαίδευση των γυναικών αποτελούν το μόνο δρόμο για να οδηγήσει κάθε γυναίκα στην Ελλάδα ανεξάρτητα από το μέρος που ζει, την κοινωνικοοικονομική της θέση και μόρφωση, να λάβει τον καλύτερο προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την συμμετοχή στην χρήση της προληπτικής εξέτασης, στο Νομό Λάρισας που η συγκεκριμένη μελέτη ανέδειξε, θα μπορούσαν να συζητηθούν και να αξιολογηθούν πριν το σχεδιασμό ενός εθνικού προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου μαστού.

Προτάσεις

Κρίνεται απαραίτητο με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης στο Νομό Λάρισας꞉

Η ανάπτυξη προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου σε όλες τις περιοχές της υγειονομικής περιφέρειας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού,
Η ανάπτυξη και διανομή εθνικών κατευθυντήριων οδηγιών για τον ομαδικό προσυμπτωματικό έλεγχο,
Η ανάπτυξη κινητής μονάδας μαστογραφίας που θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τον αγροτικό γυναικείο πληθυσμό, όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα των μεγαλύτερων ηλικιών, των οποίων, η μετακίνηση, όσο και το κόστος σε ιδιωτικά κέντρα είναι ανασταλτικοί παράγοντες για την χρήση προληπτικής εξέτασης,
Η ανάπτυξη και λειτουργία περισσότερων κέντρων μαστογραφίας σε επιλεγμένα νοσοκομεία με στόχο τη μείωση της αναμονής.

-Χορηγία Τροφίμων για το τραπέζι της Αγάπης στο Δεκαπενταύγουστο σε 350 άπορες οικογένειες του δήμου Κιλελέρ και Δήμου Αγιάς

Mαραθώνιος για παιδιά με χρόνια νοσήματα

Mικρός μαραθώνιος 1.000 μ. πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων, της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, του ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας και του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας.

Σκοπός η ίδρυση κοινωνικής δομής για τα παιδιά με χρόνια νοσήματα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

– Συμμετοχή στο 3ο διεθνές Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε το Economist

– Αγορά σχολικών ειδών για παιδιά άπορων οικογενειών

Ανακαίνιση 3ου Νηπιαγωγείου Γιάννουλης

Ανακαινίστηκε το Τμήμα Ένταξης του 3ου Νηπιαγωγείου Γιάννουλης που φιλοξενεί παιδιά με ειδικές αναπηρίες

– Ίδρυση Εργαστηρίων πληροφορικής στα Δημοτικά Σχολεία Μελισσοχωρίου, Κιλελέρ, Μ. Μοναστηρίου, Νίκαιας,

– Ίδρυση Βιβλιοθήκης στη Ίμβρο, στη γενέτειρα του Οικουμενικού Πατριάρχη με δωρεά 300 βιβλίων από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη για το Δημοτικό Σχολείο που λειτούργησε μετά από 40 χρόνια.

Δράσεις 2017 – 2018

Εκδήλωση για την τρίτη ηλικία: Ο Τοπικός Όμιλος για την Unesco Ν. Λάρισας με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της Τρίτης Ηλικίας (1η Οκτωβρίου) για πέμπτη συνεχή χρονιά πραγματοποίησε εκδήλωση για την τρίτη ηλικία όπου με ένα πολύ μικρό αντίτιμο τα άτομα της τρίτης ηλικίας διασκέδασαν με την ψυχή τους μέχρι το πρωί με ζωντανή ορχήστρα, υπό την αιγίδα της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Κιλελέρ.

Επίσκεψη στο Γηροκομείο Αρμενίου

Επίσκεψη στο γηροκομείο Αρμενίου πραγματοποίησαν τα μέλη του Δ.Σ. του Τοπικού Ομίλου για την Unesco Ν. Λάρισας. Τα μέλη του Ομίλου πρόσφεραν και παρέμειναν στο μεσημεριανό γεύμα καθώς και την ώρα του καφέ όπου με τα άτομα του γηροκομείου αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα θέματα. Τα άτομα της τρίτης ηλικίας ένιωσαν όμορφα και ζήτησαν να επαναλάβουμε την επίσκεψη.

«Εβδομάδα του εθελοντή Αιμοδότη»

Ο Τοπικός Όμιλος για την UNESCO N Λάρισας σε συνεργασία με τη Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και το Δήμο Λαρισαίων πρόκειται να πραγματοποιήσουν Εθελοντική Αιμοδοσία στις 5 Μαΐου, ημέρα Σάββατο, από τις 9 π.μ. έως και τη 1 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας, παρουσία της κινητής μονάδας.

Ο Τοπικός Όμιλος θα συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις για την Εβδομάδα του Εθελοντή Αιμοδότη με σκοπό την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για ένα τόσο ιδιαίτερο θέμα με την διανομή φυλλαδίων, εντύπων, όπως και την συγκέντρωση φιαλών αίματος για την κάλυψη των αναγκών της καλοκαιρινής περιόδου.

– Ο Τοπικός Όμιλος προχώρησε σε χορηγία τροφίμων και μερίδων κρέατος για το Πάσχα στους δήμους Τεμπών, Κιλελέρ και Λάρισας.

– Ο Όμιλος προχώρησε στην υποβολή αιτήματος προς το Ίδρυμα Νιάρχος για την πραγματοποίηση μελέτης στην Εκπαίδευση για την ψηλάφηση του μαστού 1.000 ωφελουμένων, απόρων- ανασφάλιστων γυναικών στη Περιφέρεια Θεσσαλίας (για τους ν. Καρδίτσας, Μαγνησίας και Τρικάλων)

– Συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας για την Διοργάνωση Μαραθωνίου με παιδιά

– Συνεργασία του Ομίλου με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας.

Χορηγοί στις δράσεις του Τοπικού Ομίλου είναι οι τοπικές επιχειρήσεις του Νομού Λάρισας που καλύπτουν τις ανάγκες που προκύπτουν για την πραγματοποίηση των δράσεων.